Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Απαιτούμε λύση στα προβλήματα του Δήμου μας.



Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε την άμεση παρέμβαση της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας για να καθαριστούν και να απολυμανθούν περιοχές του δήμου που έχουν γεμίσει με μπάζα και σκουπίδια και φυσικά να κατεδαφιστούν τα εγκαταλειμμένα παλιά κτήρια:


ΒΟΣΝΑΚΗ και ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Συκιές

Στην ένωση των οδών Βοσνάκη και Σπάρτακου, της δημοτικής ενότητας Συκεών, η περιοχή έχει γεμίσει με οικοδομικά μπάζα, σκουπίδια και παρατημένα παλιά αυτοκίνητα.

Στον ίδιο χώρο ο δήμος έχει κατεδαφίσει μία παλιά οικία αφήνοντας μπάζα και εναπομείναντες τοίχους στην θέση τους χωρίς να φροντίσει να τα μαζέψει.

Όλη αυτή η κατάσταση κάνει αφόρητη τη ζωή των περίοικων, δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα και κινδύνους για την υγεία τους (μας καταγγέλθηκε ότι στον χώρο υπάρχουν πολλά ποντίκια).

Επίσης οι κάτοικοι μας ενημέρωσαν πως ενώ επανειλημμένα έχουν ενημερώσει τη δημοτική αρχή, δεν πάρθηκε τελικά κανένα μέτρο.








ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ  «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ»

Στην οδό Ρήγα Φεραίου (έναντι του «Βερόπουλου») υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο οίκημα με μία ταμπέλα «παραδοσιακά κάγκελα ο Βισάλτης».

Ο χώρος αυτός έχει γεμίσει από ποντίκια και ακαθαρσίες αποτελώντας κίνδυνο για την υγεία των περίοικων.

Ταυτόχρονα από την πλευρά της αλάνας υπάρχουν σωροί σκουπιδιών (κλαδιά δέντρων, ξύλα, παλιά έπιπλα κλπ) που επίσης αποτελούν εστία μόλυνσης και κινδύνου όχι μόνο για τους περίοικους αλλά και για τον κόσμο και τα παιδιά που ζούνε και παίζουν στην περιοχή.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Δημαιρεσιών … το ανάγνωσμα.



Συνεδρίασε πριν λίγες ημέρες το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας για να εκλέξει το Προεδρείο, τα μέλη των δύο βασικών επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) και τους εκπροσώπους για το δευτεροβάθμιο όργανο των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφερόμενος στον αντιλαϊκό ρόλο των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση – ειδικά μετά τον «Καλλικράτη» – μίλησε μεταξύ άλλων και για τον διακοσμητικό ρόλο που έχουν οι θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα στο προεδρείο, τονίζοντας πως ακόμη και ο ίδιος ο νόμος δεν τους δίνει ούτε μία αρμοδιότητα.

Ο ομιλητής διευκρίνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» αρνείται να συμμετέχει σε ένα «προεδρείο» που μόνο κατ’ όνομα είναι τριμελές, όταν στην πράξη αυτοί που ετοιμάζουν την ημερήσια διάταξη (αγνοώντας πλήρως αντιπρόεδρο, γραμματέα αλλά και τις άλλες παρατάξεις) είναι ο πρόεδρος μαζί με τον Δήμαρχο.
Στις θέσεις του Προεδρείου τελικά εκλέχτηκαν οι:
  1. Βουλγαρίδης Μιχάλης  Πρόεδρος     (Διοικούσα παράταξη)
  2. Λυκουριώτη Μαρία   Αντιπρόεδρος  (από συνδυασμό κ. Χατζησάββα)
  3. Ζησάκος Χρήστος   Γραμματέας   (από συνδυασμό κ. Γιαρένη)

Ένωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων - Σχετικά με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων.



Όταν το 2006, αντί να προχωρήσει ο Ο.Σ.Κ. ως ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός ανέγερσης σχολείων, στις διαδικασίες ανέγερσης του Λυκείου Πεύκων, το ενέταξε στο πρόγραμμα κατασκευής με Σ.Δ.Ι.Τ. (σύμπραξη με ιδιώτες εργολάβους), υπήρχε καθολική αντίδραση από την Ένωση και τους Συλλόγους γονέων των Πεύκων.
Ένας από τους κύριους λόγους ήταν η βεβαιότητα, πως η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ανέγερσή του.
Μαζί με το Λύκειο εντάχθηκε και η κατασκευή του 4ου Δημοτικού ως 12/θέσιο και του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκων.
Μετά από πολλές διαμαρτυρίες και πιέσεις η Ένωση μαζί με τους Συλλόγους Γονέων κατάφερε να πείσει τον πρώην δήμαρχο κ. Συμεωνίδη ότι μόνο με την απένταξή του από τα Σ.Δ.Ι.Τ. και μόνο με τον Ο.Σ.Κ. θα είχαμε το κτίριο του Λυκείου, όπως και έγινε….5 χρόνια μετά (τον Σεπτέμβριο του 2011)!
Από τότε έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η ανέγερση για τα 16 συνολικά σχολεία της Θεσσαλονίκης μέσα στα οποία είναι και τα δικά μας, αλλά το πρόγραμμα Σ.Δ.Ι.Τ. έχει ….καταρρεύσει με την αποχώρηση όλων των ανάδοχων κατασκευαστών!
Δυστυχώς αντί να διερευνηθούν από την Δημοτική Αρχή τρόποι απένταξης από τα Σ.Δ.Ι.Τ. (υπάρχει ….το προηγούμενο), φθάσαμε λίγο πρίν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην γνωρίζουμε που και πως θα στεγαστούν οι μαθητές της Α΄ τάξης του 4ου Δημοτικού ( 9/θέσιου) μιας και διαφαίνεται αύξηση τμημάτων!
Το 4ο Δημοτικό εκτός του ότι συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό που είναι 15/θέσιο, στεγάζει δύο τμήματά  του στο …ανακαινισμένο… κτίριο των καλογραιών!
Όμως οι μαθητές μας χρειάζονται εκτός από μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας  και  βοηθητικές καθώς και μεγάλους  αύλειους χώρους…..
Η ασφάλεια τους απαιτεί συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, στατικότητα κτιρίων,  πυρασφάλεια, εξόδους κινδύνου   και άλλες προϋποθέσεις που δεν εξασφαλίζονται βέβαια από τη δημοσίευση μιας απόφασης σε ένα  ΦΕΚ….
Οι ανάγκες σε σχολικά κτίρια δεν λύνονται στα χαρτιά με την τυπική-οργανική μεταβολή του σχολείου σε 12θέσιο από 9/θέσιο αλλά με την ΑΝΕΓΕΡΣΗ του ΣΧΟΛΕΙΟΥ .
Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν επιτέλους οι υπεύθυνοι, ότι ή έλλειψη νέων σχολείων στα Πεύκα θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα όχι μόνο σε βάρος της εκπαίδευσης αλλά και της ασφάλειας των μαθητών μας;
Μετά από αυτές τις εξελίξεις το αίτημα της Ένωσης Γονέων Πεύκων για την μετατροπή του πρώην Δημαρχείου σε  σχολείο, είναι πιο επίκαιρο και επιτακτικό!
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 


Μοιράζει ευθύνες για να κρύψει την πολιτική που υπηρετεί

Για το ίδιο θέμα – της μη κατασκευής των 16 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ – ο κ. δήμαρχος με “αγανακτισμένες” δηλώσεις του στον τύπο μοίραζε κατηγορίες δεξιά και αριστερά, φορτώνοντας ευθύνες σε συναρμόδια υπουργεία» και «διοικήσεις ΟΣΚ», χωρίς να λέει όμως κουβέντα για την «ταμπακιέρα».¨
Μα ο κ. Δήμαρχος ήταν και συνεχίζει να είναι εκφραστής αυτής της πολιτικής που παραδίδει τα πάντα (ακόμη και την παιδεία) στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Όταν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι έδιναν την κατασκευή των σχολείων στους μεγάλους εργολάβους – μέσω ΣΔΙΤ – τότε ήταν προπαγανδιστής αυτής της πολιτικής.
Σήμερα που οι μεγαλοεργολάβοι αυτοί αποφάσισαν πως μπορούν να επενδύσουν σε πιο κερδοφόρους τομείς τα κεφάλαιά τους – αφήνοντας μαθητές και γονείς στα «κρύα του λουτρού» – το παίζει τώρα αγανακτισμένος.

Η αξιοπιστία των δηλώσεων του κ. Δανιηλίδη.



Οι δύο ανακοινώσεις που ακολουθούν είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αυτά που οι ίδιοι δηλαδή ανεβάζουν για να αυτοπροβάλλονται και να αυτοσυγχαίρονται:

Ανακοίνωση πρώτη (στις 19 Ιουνίου 2014)

«Χρειάζονται τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθεί το 100% των αιτήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση δεκάδες χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, και 6 με 7.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Την ανησυχία του αυτή επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο … ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης (και συνεχίζει η ανακοίνωση)
«Από το ΕΣΠΑ 2 έχουν εξασφαλιστεί μόλις 122 εκατομμύρια ευρώ που καλύπτουν τις ανάγκες ένταξης περίπου 55.000 παιδιών και ατόμων με αναπηρία, ενώ απαιτούνται συνολικά τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ».
 
Ανακοίνωση δεύτερη (στις 12 Αυγούστου 2014)

«Θρίαμβος για την Αυτοδιοίκηση. Την κάλυψη κατά 100% όλων των προσφερόμενων πιστοποιημένων θέσεων δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία πέτυχε η Αυτοδιοίκηση χάρη στις ουσιαστικές της προτάσεις και το συστηματικό και ασυμβίβαστο αγώνα της όλους τους προηγούμενους μήνες.
Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις που ελήφθησαν …
 
εξασφαλίστηκαν επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ανεβάζουν το σύνολο της χρηματοδότησης στα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό διεκδικούσε από την πρώτη στιγμή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής προκειμένου κανένα παιδί ή άτομο με αναπηρία να μην μείνει εκτός του προγράμματος για το σχολικό έτος 2014-2015»

Αυτοί λοιπόν που με απόλυτη κατηγορηματικότητα δήλωναν στις 19 Ιούνη πως αν δεν δοθούν 250 εκατομμύρια ευρώ τότε «δεκάδες χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, και 6 με 7.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους» οι ίδιοι δύο μήνες μετά δήλωναν με την ίδια έπαρση πως τα 200 εκατομμύρια που τελικά τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση αποτελούν «θρίαμβο», παραδεχόμενοι ξετσίπωτα πως αυτό το ποσό τελικά διεκδικούσε η ΚΕΔΕ και όχι τα 250 εκατομμύρια που έλεγαν τον Ιούνη.

Η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.



Οι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα

Οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών αλλά και φιλοκυβερνητικών δημάρχων για την "εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ" δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πραγματικότητα δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν τελικά εκτός παιδικών σταθμών.
Οι 91.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αφορούν 111.000 παιδιά όταν οι θέσεις στις δομές είναι μόλις 89.000 μετά το οριζόντιο κούρεμα κατά 30% στις πιστοποιημένες θέσεις, το οποίο για πρώτη φορά επιβλήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης.
Ο αριθμός βέβαια των παιδιών που θέλουν να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των οικογενειών που έμειναν εκτός επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.
Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος (για να δικαιούται επιδότηση) πριν δύο χρόνια ήταν 40.000 ευρώ, πέρσι μειώθηκε στις 30.000 και φέτος στις 27.000 ευρώ.
Επειδή μάλιστα αναγκάζονται να προσκομίσουν εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν το εισόδημα του 2012, υπήρξαν πολλές οικογένειες που έμειναν εκτός με φετινό εισόδημα πολύ μικρότερο ακόμα και από αυτές τις 27.000 ευρώ
Από την άλλη εκτός μένουν χιλιάδες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων ανεξάρτητα από το εισόδημα που έχουν, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες οικογένειες που δεν έκαναν καθόλου αίτηση
Αντί λοιπόν να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική που περικόπτει ακόμη και αυτό το δικαίωμα της συμμετοχής σε παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς παιδιών λαϊκών οικογενειών, αυτοί με δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες προσπαθούν να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα μιλώντας για «κάλυψη 100% όλων των αναγκών».
Να πως διαφήμιζε την κατάσταση στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς ο κ. Δανιηλίδης μέσω των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ:
«Θρίαμβος για την Αυτοδιοίκηση
Την κάλυψη κατά 100% όλων των προσφερόμενων πιστοποιημένων θέσεων δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ  Παιδιών με Αναπηρία πέτυχε η Αυτοδιοίκηση …».

«Δικαιωθήκαμε απόλυτα στους υπολογισμούς, τις αναλύσεις … από τη μέχρι σήμερα υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος»

«Πρόκειται για έναν θρίαμβο της Αυτοδιοίκησης που επιτεύχθηκε μετά από την επίμονη προσπάθειά μας, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις διάφορες Κασσάνδρες και όσους θεωρούσαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Φυσικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά δημοσίως τον καθοριστικό ρόλο των συναρμόδιων υφυπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και να τους ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία μας, η οποία απέδωσε τους πιο γλυκούς καρπούς»,

Ο ίδιος και η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ – που δεν φείδονται «κομπλιμέντων» και «ευχαριστιών» προς τους «συναρμόδιους υπουργούς» – είναι οι ίδιοι που δε διεκδίκησαν, δεν αγωνίστηκαν, δεν πάλεψαν για να καλυφθούν όλες οι θέσεις.
Αντίθετα, «παζάρεψαν» χρήματα από την κυβέρνηση, προτείνοντας ποσά μικρότερα από τα περσινά, που οι ίδιοι ομολογούσαν πως δεν έφταναν για όλες τις αιτήσεις και για όλα τα βρέφη.
Ειδικότερα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο αριθμός των πριμοδοτούμενων θέσεων σε παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς μειώθηκε από το 2012 κατά 30% (997 θέσεις το 2012 έναντι 696 θέσεων το 2014), ενώ το ποσό της χρηματοδότησης μειώθηκε περίπου κατά 40% (2.918.000 ευρώ το 2012 έναντι 1.831.800 ευρώ το 2014).
Αυτούς τους «γλυκούς καρπούς» απέδωσε η «άψογη συνεργασία» της διοίκησης του Δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης τους.

Σήμερα που η ζωή της λαϊκής οικογένειας εξαθλιώνεται μέρα με την ημέρα απαιτείται χωρίς καθυστέρηση:
-       Κανένα παιδί να μη μείνει έξω από παιδικό σταθμό. Κατάργηση των τροφείων για τις λαϊκές οικογένειες. Καμιά οικονομική επιβάρυνση για παιδιά ανέργων, πολύτεκνων και ΑμΕΑ. Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
-       Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων
-       Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, άμεσα να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτίρια.