Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι δήμοι και οι διαθεσιμότητες

Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων. Σχετική με το θέμα ήταν και σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Εσωτερικών. Τι σημαίνει αυτό; Πως, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στην οποία πρωτοστατεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Χιλιάδες απολύσεις, που συνεπάγονται την κατάργηση ή την τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό μέσω των δήμων. Επιπλέον, η αξιολόγηση των δομών των δήμων μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο για παράδειγμα ενός νομικού προσώπου δήμου που έχει την αρμοδιότητα για προγράμματα πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, με αποτέλεσμα αυτόματα να πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, διαθεσιμότητα και απολύσεις θα οδηγήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, κατάργηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμΕΑ, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, με κίνδυνο ακόμα και στη δημόσια υγεία, υπολειτουργία του τομέα πυροπροστασίας στους δήμους, που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.


Υπάρχει ήδη εμπειρία για το ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις περικοπές στο προσωπικό των δήμων.

-- Πολλοί δήμοι της χώρας εδώ και δύο χρόνια κλείνουν τον έναν παιδικό σταθμό μετά τον άλλο με αιτιολογία ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τους λειτουργήσει, επειδή η κυβέρνηση έχει παγώσει τις προσλήψεις. Οι δημοτικές αρχές λοιπόν απλά δέχονται αυτήν την πραγματικότητα και προχωρούν στο κλείσιμο των σταθμών. Για τα νέα ζευγάρια αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για να στείλουν αναγκαστικά τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό (σ.σ. και στον δημοτικό επιβάλλονται τροφεία, αλλά χαμηλότερα). 'Η ακόμα χειρότερα, να μην μπορούν καν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, κάτι που έχει επιπτώσεις και στους γονείς που δυσκολεύονται να βγουν στο μεροκάματο αλλά και στα ίδια τα βρέφη και τα νήπια που στερούνται την προσχολική αγωγή.

-- Πολλοί δήμοι έχουν «παγώσει» τα Προγράμματα Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας. Προγράμματα που είναι στελεχωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς... Οι άνθρωποι που ωφελούνταν από τις παραπάνω υπηρεσίες είναι άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση, άνοια), άνθρωποι που μένουν μόνοι με νόσημα που χρήζει εντατικής ιατρικής παρακολούθησης. Άτομα με κινητικά προβλήματα. Ηλικιωμένοι που πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους. Άτομα με ειδικές ανάγκες. Άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες. Τώρα, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στον αέρα.

-- Πολλοί δήμοι έχουν μειώσει τη συχνότητα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες, με σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, κάτι που θα επιδεινωθεί από τον Οκτώβρη με τις διαθεσιμότητες, αλλά και τις απολύσεις συμβασιούχων. Και την ίδια στιγμή, μεθοδεύεται η παράδοση της Καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του κοινό μέτωπο εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχών αυτοαπασχολουμένων, νέων και ανέργων, για να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση εργαζόμενου σε δήμους, κανένα κλείσιμο υπηρεσίας.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Νέο Τεχνολογικό Λύκειο: «Δούλεψε παιδί μου τζάμπα για να μάθεις γράμματα»

Μεγάλες αλλαγές θα εφαρμοστούν στο «Νέο Λύκειο» αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά και για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Οι αλλαγές - όπως παρουσιάζονται στην «Καθημερινή»- επιβεβαιώνουν την εφαρμογή ακόμα μεγαλύτερων ταξικών φραγμών. Θα δίνεται ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη. Η ταξικότητα εντός του Λυκείου θα εκφράζεται με την τοποθέτηση των μαθητών στη βάση των επιπέδων δυσκολίας - μαθημάτων εξειδίκευσης. Αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι μαθητές των Τεχνολογικών Λυκείων, στις δύο τελευταίες τάξεις, θα προσφέρουν 9μηνη τζάμπα εργασία σε παραγωγικές μονάδες με τη μορφή μαθητείας όπως και οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης θετικών σπουδών του «Νέου Λυκείου» που θα επιλέξουν να εξεταστούν για τις επιστήμες Υγείας δεν θα διδαχθούν μαθηματικά!
Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα εξετάζονται πανελλαδικά και στις τρεις τάξεις του λυκείου ενώ θα δίνουν εξετάσεις και τέταρτη φορά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά ο βαθμός και των τεσσάρων τελικά πανελλαδικών εξετάσεων. Ο βαθμός των προφορικών κάθε μαθητή θα αναπροσαρμόζεται με βάση το βαθμό που πήρε στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Στο «Νέο Λύκειο» διαφορετικές θα είναι και η κατανομή των ωρών διδασκαλίας αλλά και οι κατευθύνσεις
Συγκεκριμένα στην Α' Λυκείου θα έχουν 9 βασικά μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτική Παιδεία, Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία, καθώς και ένα μάθημα επιλογής μεταξύ των Εφαρμογών στην Πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και Έκφρασης- Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα είναι συνολικά 35 ωρών.
Στη Β' Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, αντί τριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 30 ώρες γενικών μαθημάτων και 5 ώρες στα μαθήματα της κατεύθυνσης. Για την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών θα είναι τα Αρχαία και τα Λατινικά και για την κατεύθυνση των θετικών επιστημών τα Μαθηματικά και η Φυσική.
Στη Γ' Λυκείου θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 12 ώρες γενικών μαθημάτων και 23 ώρες που θα κατανέμονται μεταξύ των μαθημάτων της κατεύθυνσης. Για την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών τα μαθήματα κατεύθυνσης θα είναι τα Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, για την κατεύθυνση των θετικών σπουδών θα είναι Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά ή Βιολογία και για την κατεύθυνση των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών σπουδών θα είναι τα Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας.
Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εξετάζονται σε συνολικά τέσσερα μαθήματα, τα τρία της κατεύθυνσης και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Τζάμπα εργασία από τα 16 με τη βούλα του «Νέου Τεχνολογικού Λυκείου»
Στο Τεχνολογικό Λύκειο όπως θα διαμορφωθεί, στη Β' και Γ' Λυκείου από τις 35 εβδομαδιαίες ώρες οι 22 θα είναι σε μαθήματα ειδικότητας και συγκεκριμένα οι μισές από αυτές θα είναι σε ...παραγωγικές μονάδες! Δηλαδή μέσα στην 9μηνη μαθητεία που θα εφαρμοστεί για τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου οι ανήλικοι μαθητευόμενοι θα προσφέρουν πάνω από 700 ώρες τζάμπα εργασίας με την ευγενική χορηγία του υπουργείου Παιδείας!!
Αν οι μαθητές θέλουν να πάρουν πτυχίο πιστοποίησης των γνώσεών τους θα πρέπει να παρακολουθήσουν το προαιρετικό 4ο έτος ως μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών.
Είναι προφανής ο στόχος της κυβέρνησης με την εφαρμογή του «Νέου Τεχνολογικού Λυκείου». Κατήργησε 50 ειδικότητες, αφήνοντας σε λειτουργία αυτές που αφορούν τα πεδία ανάπτυξης του κεφαλαίου και παράλληλα θέσπισαν την υποχρεωτική 9μηνη μαθητεία για τα δύο τελευταία χρόνια παρέχοντας έτσι φθηνό εργατικό δυναμικό για τις μηχανές τους.

Πηγή: 902.gr